Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016

ΣΦΗΚΑ - DRYOCOSMUS KURIPHILUS, O ΝΕΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε το γραφείο αγροτικής - κτηνοτροφικής παραγωγής & ανάπτυξης του Δήμου Αλμωπίας, με θέμα «Σφήκα - Dryocosmus kuriphilus, o νέος εχθρός της καστανιάς», στις 15/6/2016, στην Τ.Κ Όρμας.
Ο Εισηγητής Δρ. Δ. Αβτζής, Εντομολόγος  (Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα», Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών), παρουσίασε την βιολογία του εντόμου, τα προβλήματα που δημιουργεί και που μπορούν να οδηγήσουν στην μείωση παραγωγής κάστανων (60-85%), μείωση της ανάπτυξης και τελικά εξασθένιση των δένδρων. Αναφέρθηκε στις περιοχές που έχει εντοπιστεί ανά την Ελλάδα και στο ότι ο τρόπος εξάπλωσης του σε μεγάλες αποστάσεις είναι μέσω των προς φύτευση νεαρών δενδρυλλίων και σε μικρές αποστάσεις με την πτήση του εντόμου. Έγινε περιγραφή το πώς μοιάζει η προσβολή καθώς και το πότε και πως μπορεί να εντοπιστεί.

Απαντήθηκαν ερωτήσεις των παραγωγών σχετικές με την εισήγηση αλλά και σχετικές με άλλα παραγωγικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καλλιέργεια του κάστανου (έλκος καστανιάς, μελάνωση κ.ά) τόσο από τον κο Αβτζή όσο και από τον γεωπόνο κο Λαμπρίδη Πρόδρομο.
Διανεμήθηκε στους παραγωγούς έντυπο ενημερωτικό υλικό σχετικό με την σφήκα της καστανιάς (http://www.bpi.gr/files/kastania/3PTYXO%20SFHKA%20KASTANIAS(1).pdf)

   Ευχαριστίες εκφράζονται στον εισηγητή και σε όλους τους παραγωγούς για την θετική τους παρουσία, τη διάθεση και τη συμμετοχή στα θέματα που αναπτύχθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων είναι οι εξής:
- Υβριστικά σχόλια αφαιρούνται από το PASPARTOU NEWS
- Ανώνυμες καταγγελίες που δε συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το PASPARTOU NEWS.
- Το PASPARTOU NEWS δεν αλλοιώνει το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν το PASPARTOU NEWS.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
Η συντακτική ομάδα του PASPARTOU NEWS