Τρίτη, 17 Μαΐου 2016

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΥΣ ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΛΑΣ

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για την παραχώρηση των δικαιωμάτων βόσκησης και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκης, η Προϊσταμένη Τοπογραφίας, Εποικισμού και Αναδασμού κα. Σταυρούλα Καρτσώλη, εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, κ.ά.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης παρουσίασε συνοπτικά τις προοπτικές ανάπτυξης της κτηνοτροφίας στην Π.Ε. Πέλλας, τονίζοντας ότι στόχος πρέπει να είναι η ενίσχυσή της με την μετατροπή του σημερινού ισοζυγίου 70/30 μεταξύ αγροτών/κτηνοτρόφων σε 50/50 τα προσεχή χρόνια. «Από την ενίσχυση της κτηνοτροφίας μπορούν να υπάρξουν σημαντικά έσοδα για το ελληνικό κράτος, καθώς και αναζωογόνηση της περιφερειακής, πραγματικής οικονομίας. Κάθε χρόνο πληρώνουμε περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε εισαγωγές κτηνοτροφικών ειδών, προϊόντων, εξοπλισμού, φυραμάτων και εφοδίων που μπορούν να εξοικονομηθούν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρίδης.
Επίσης, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης πρότεινε «τη δημιουργία μίας Ένωσης των Κτηνοτρόφων, κατά το πρότυπο των Ενώσεων Ομάδων Παραγωγών που δημιουργήθηκαν τελευταία» τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για την προώθηση της κτηνοτροφίας στην Πέλλα.
Η παραχώρηση των δικαιωμάτων βόσκησης σε περιοχές της Π.Ε. Πέλλας ήταν το κεντρικό θέμα της συζήτησης. Ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκης αναφέρθηκε στις τελευταίες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο και στη σύνταξη των Σχεδίων Διαχείρισης Βοσκοτόπων, με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2018, που αποτελεί προϋπόθεση για την κατανομή των βοσκοτόπων.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δημιουργήθηκε μία άτυπη Επιτροπή για την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης διαχείρισης των βοσκοτόπων, με στόχο την υποβολή τεκμηριωμένων προτάσεων εξορθολογισμού του συστήματος και δικαιοσύνης στην κατανομή των δικαιωμάτων βόσκησης.

Το προσεχές χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη για την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, τους βουλευτές και την κυβέρνηση, για την αύξηση των βοσκήσιμων εκτάσεων (με την ένταξη δασικών βοσκοτόπων) και των παραχωρηθέντων εκτάσεων στους δικαιούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων είναι οι εξής:
- Υβριστικά σχόλια αφαιρούνται από το PASPARTOU NEWS
- Ανώνυμες καταγγελίες που δε συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το PASPARTOU NEWS.
- Το PASPARTOU NEWS δεν αλλοιώνει το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν το PASPARTOU NEWS.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
Η συντακτική ομάδα του PASPARTOU NEWS