Τρίτη, 17 Μαΐου 2016

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 9ΗΣ ΜΑΪΟΥ, ΩΣ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΜΟΥ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΛΑΣ

Με σύσσωμη παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων και αρκετούς πολίτες πραγματοποιήθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις για τους εθνικούς αγώνες και την εθνική αντίσταση κατά του ναζισμού και του φασισμού (9η Μαΐου), στην Έδεσσα, έδρα της Π.Ε. Πέλλας. Η 9η Μαΐου εορτάζεται, επίσης, ως η παγκόσμια ημέρα της Ευρώπης. Είναι η μέρα που η εξέχουσα φυσιογνωμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας Ρομπέρ Σουμάν διεκήρυξε τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα. Την συγκεκριμένη ημέρα του 1950 μπήκαν τα θεμέλια για τη δημιουργία μίας «ευρωπαϊκής ομοσπονδίας» η οποία, τα επόμενα χρόνια, οδήγησε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Τάκης Γιάννου, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μαρία Καράμπελα, η Αντιδήμαρχος Έδεσσας κα. Μαρία Βλάχου-Κατσάρα, ο Διοικητής της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Δημήτριος Γλυμής, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Νικόλαος Τσαλικίδης και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνος Κούγκας, ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, κ.ά. 
Ο εορτασμός ξεκίνησε με την τέλεση δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας όπου πραγματοποιήθηκε και ομιλία από την Περιφερειακή Σύμβουλο κα. Μαρία Καράμπελα. Η κα. Καράμπελα αναφέρθηκε στη σημασία της λήξης του 2ου παγκοσμίου πολέμου για την πρόοδο και ευημερία στην Ευρώπη καθώς και στα σημαντικά οφέλη για τους λαούς από τη δημιουργία και διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ακολούθησε η πραγματοποίηση επιμνημόσυνης δέσης και κατάθεση στεφανιών στο ηρώο της πόλης από εκπροσώπους των τοπικών αρχών, συλλόγων, αντιστασιακών και εφεδροπολεμικών οργανώσεων. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την τήρηση σιγής ενός λεπτού στη μνήμη των ηρώων και θυμάτων του πολέμου και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρει: «Εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες οραματίστηκαν και δημιούργησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι αρχές και αξίες της οποίας δοκιμάζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε, προσαρμοζόμενοι στις νέες γεωπολιτικές εξελίξεις, αξιοποιώντας και όχι αποδομώντας το λεγόμενο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Όλα τα σημαντικά επιτεύγματα δηλαδή της Ένωσης στο επίπεδο της νομοθεσίας, των υποδομών, της ασφάλειας, της ελευθερίας στη διακίνηση προσώπων και αγαθών και τελευταία της νομισματικής ένωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων είναι οι εξής:
- Υβριστικά σχόλια αφαιρούνται από το PASPARTOU NEWS
- Ανώνυμες καταγγελίες που δε συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το PASPARTOU NEWS.
- Το PASPARTOU NEWS δεν αλλοιώνει το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν το PASPARTOU NEWS.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
Η συντακτική ομάδα του PASPARTOU NEWS