Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΕΝΤΟΝΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΣΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΛΛΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα:  Ζημιές από έντονες βροχοπτώσεις στην κερασοπαραγωγή των Π.Ε. Ημαθίας και Πέλλας.
Ανάστατοι είναι οι κερασοπαραγωγοί των Π.Ε. Πέλλας και Ημαθίας, όπου βρίσκονται οι μεγαλύτερες εκτάσεις κερασιών πανελλαδικά, με τις ζημιές στην έτοιμη για συγκομιδή παραγωγή κερασιών από τις έντονες βροχοπτώσεις του διήμερου 20 & 21 Μάη.
Οι βροχοπτώσεις, που ήταν σφοδρότατες και με χρονική διάρκεια πάνω από 48 ώρες, έπληξαν κύρια ποικιλίες πρώιμες και μεσοπρώιμες και ιδιαίτερα στα πεδινά του Δήμου Έδεσσας και τα χωριά του Δήμου Βέροιας με ανυπολόγιστες ζημιές στο αναμενόμενο εισόδημα των κερασοπαραγωγών των παραπάνω περιοχών.

Η ζημιά των βροχοπτώσεων έρχεται να ολοκληρώσει την καταστροφή και την μεγάλη μείωση στην αναμενόμενη φετινή παραγωγή κερασιών λόγω των παγετών, που προηγήθηκαν και δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.
Οι κερασοπαραγωγοί των Π.Ε.  Ημαθίας και  Πέλλας βρίσκονται αντιμέτωποι για μια ακόμη φορά με τα στοιχεία της φύσης, με πολλές ζημιές να καταγράφονται κάθε χρόνο στις σοδειές τους, χωρίς την πλήρη κάλυψη τους από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ και την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωσή τους.
Τη στιγμή μάλιστα, που το εισόδημα τους συνέχεια μειώνεται εξαιτίας των αντιλαϊκών, αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και διαχρονικά όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και τα μέτρα “φοροληστείας”, τα χαράτσια κ.ά. που εφαρμόζουν.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:
• Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για τις ζημιές στα κεράσια των Π.Ε. Πέλλας και Ημαθίας με δεδομένη την συνέχιση της αποχής των γεωπόνων του ΕΛΓΑ λόγω μη κάλυψης της πληρωμής του εκτιμητικού τους έργου;
• Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν αφού το εισόδημα τους συνεχώς μειώνεται και δυσκολεύονται να συνεχίσουν την αγροτική τους δραστηριότητα;
Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων είναι οι εξής:
- Υβριστικά σχόλια αφαιρούνται από το PASPARTOU NEWS
- Ανώνυμες καταγγελίες που δε συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το PASPARTOU NEWS.
- Το PASPARTOU NEWS δεν αλλοιώνει το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν το PASPARTOU NEWS.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
Η συντακτική ομάδα του PASPARTOU NEWS