Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ, ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ»

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ 2η
Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και
Κοινωνικής Αλληλεγγύης
     Η εργοδοσία της «Καρφούρ - Μαρινόπουλος» τον τελευταίο μήνα έχει προχωρήσει στο κλείσιμο πολλών καταστημάτων στην Αττική και πανελλαδικά, που συνοδεύεται με απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων. Υλοποιεί πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου και ζητά την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με μείωση 8% στους μισθούς σε όσους έχουν σύμβαση 8ωρου και αορίστου χρόνου.

     Στα πλαίσια του ανταγωνισμού, που μεγαλώνει στον κλάδο, κάνει αναπροσαρμογές, ώστε να διασφαλίσει τα κέρδη του ομίλου και να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητά του απέναντι στους άλλους επιχειρηματίες του κλάδου. Εκατοντάδες εργαζόμενοι οδηγούνται στις στρατιές της ανεργίας, της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας για την επιβίωση των ίδιων και των παιδιών τους.
     Η επιχείρηση γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια και αριθμεί περίπου 1.000 καταστήματα, με πάνω από 12.000 εργαζόμενους πανελλαδικά. Μόνο μέσα στην τριετία 2012-2014, μέσα στην οικονομική κρίση, έκανε επενδύσεις ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια περίοδο, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο, που διαμορφώθηκε την τελευταία πενταετία, το οποίο διατηρείται και ενισχύεται από τη σημερινή συγκυβέρνηση, επέβαλε μειώσεις μισθών, περικοπή επιδομάτων, ελαστικές σχέσεις εργασίας, περιόρισε τον αριθμό των υπαλλήλων ανά κατάστημα, εντατικοποιώντας την εργασία. Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση δεν κυριαρχεί μόνο στην Ελλάδα, αλλά έχει ισχυροποιήσει την παρουσία της και στα Βαλκάνια.
     Η επιχείρηση και με την ανάπτυξή της και με την συρρίκνωσή της αυξάνει την κερδοφορία  της και την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι οδηγούνται στην εξαθλίωση και στην ανέχεια. Άλλο ένα δείγμα για το τι σημαίνει «ανάπτυξη» στον καπιταλισμό και ποιος ωφελείται απ' αυτή.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε:
•  Να ανακληθούν άμεσα όλες οι απολύσεις  και όσοι υποχρεώθηκαν σε οικιοθελείς αποχωρήσεις.
•  Να ανακληθούν οι μειώσεις μισθών και επιδομάτων που έγιναν με τον εκβιασμό των  ατομικών συμβάσεων.

Ο βουλευτής
Χρήστος Κατσώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων είναι οι εξής:
- Υβριστικά σχόλια αφαιρούνται από το PASPARTOU NEWS
- Ανώνυμες καταγγελίες που δε συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το PASPARTOU NEWS.
- Το PASPARTOU NEWS δεν αλλοιώνει το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν το PASPARTOU NEWS.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
Η συντακτική ομάδα του PASPARTOU NEWS