Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Πρόσθετα μέτρα-κίνητρα για τη βελτίωση της λειτουργίας του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤΑΕ) και τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης επενδύσεων, που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας, έλαβε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Καρασμάνη και του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Πάρι Κουκουλόπουλου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, εκπρόσωποι του εταιρικού σχήματος GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Α.Ε., που έχει αναλάβει τη διεκπεραίωση του φετινού ΟΣΔΕ και ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.
Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάσθηκαν οι δυσχέρειες και τα προβλήματα που έχουν προκύψει στη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων στον αγροτικό τομέα, όπως η αδυναμία διάθεσης της ίδιας συμμετοχής από πλευράς επενδυτών, η αδυναμία έκδοσης φορολογικής ή και ασφαλιστικής ενημερότητας, καθώς και η μείωση της επιχορήγησης λόγω χρηματοδότησης των επενδύσεων από το ΤΑΕ. Για την αντιμετώπισή τους δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας με στόχο τη διεύρυνση των προς υπαγωγή δράσεων. Ειδικότερα η ομάδα εργασίας θα εξετάσει:
• Τη δυνατότητα χρηματοδότησης της προεξόφλησης της επιχορήγησης της επένδυσης με ισόποσο κεφάλαιο κίνησης. Μέχρι τώρα το ΤΑΕ χρηματοδοτούσε μόνο το επενδυτικό δάνειο, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι συνολικές ανάγκες του δικαιούχου επενδυτή και να μην προσμετρούνται στην απορρόφηση οι χρηματοδοτήσεις της Τράπεζας για την προεξόφληση της επιχορήγησης. Από εδώ και στο εξής θα χρηματοδοτείται και η προεξόφληση της επιχορήγησης.
• Τη διεύρυνση των επιλέξιμων προς χρηματοδότηση μέτρων στις επενδύσεις από το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, καθώς διαπιστώθηκε ενδιαφέρον από ιδιώτες και επιχειρήσεις, που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα του άξονα 4 (Leader), για περισσότερες δραστηριότητες-μέτρα, που δεν καλύπτονταν χρηματοδοτικά μέχρι τώρα από το Ταμείο.
• Την αύξηση των δικαιούχων χρηματοδότησης μέσω του ΤΑΕ για επενδύσεις πέρα των ενταγμένων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Έτσι, θα γίνονται δεκτά προς χρηματοδότηση αιτήματα για επενδύσεις σε γη και αγροτικό εξοπλισμό από αγρότες, που για διάφορους λόγους δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα-μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Η ρύθμιση αυτή είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για επενδυτές ηλικίας άνω των 40 ετών, που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις περί νέων αγροτών και στα αντίστοιχα για αυτούς κίνητρα.
• Τη χρηματοδότηση μέσω ΤΑΕ επιχειρήσεων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων για την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα όσον αφορά στις άδειες λειτουργίας τους και στην τήρηση των περιβαλλοντικών διατάξεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι εκσυγχρονισμοί ελαιοτριβείων και τυροκομείων, προκειμένου να διαχειρίζονται καλύτερα τα υγρά τους απόβλητα. Μέχρι τώρα δεν ήταν επιλέξιμες προς χρηματοδότηση τέτοιες δραστηριότητες, ενώ τώρα μπορούν να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις που στοχεύουν στην προσαρμογή των μονάδων παραγωγής στο νέο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος.

• Τη χρηματοδότηση μέσω ΤΑΕ όλων των γεωργών και κτηνοτρόφων, αλλά και των επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα με κεφάλαια κίνησης για την κάλυψη των αναγκών της επιχειρηματικής τους ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων είναι οι εξής:
- Υβριστικά σχόλια αφαιρούνται από το PASPARTOU NEWS
- Ανώνυμες καταγγελίες που δε συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το PASPARTOU NEWS.
- Το PASPARTOU NEWS δεν αλλοιώνει το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν το PASPARTOU NEWS.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
Η συντακτική ομάδα του PASPARTOU NEWS