Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Το αργότερο εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Δεκεμβρίου θα γίνει η προκήρυξη του καινούριου προγράμματος Νέων Αγροτών, από το οποίο θα ωφεληθούν 6.000 αγρότες, δεσμεύτηκε ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων Δημήτρης Ιατρίδης, κατά την συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Ο αναπληρωτής υπουργός ζήτησε την απλοποίηση διαδικασιών για το πριμ πρώτης εγκατάστασης των νέων αγροτών και υπογράμμισε την ανάγκη να προκηρύσσεται κάθε χρόνο πρόγραμμα νέων αγροτών, προκειμένου να ανανεωθεί ηλικιακά το αγροτικό δυναμικό της χώρας.
Γι’ αυτό το λόγο επεσήμανε την ανάγκη δέσμευσης σημαντικών πόρων στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 ώστε να είναι δυνατή η ετήσια προκήρυξη του συγκεκριμένου προγράμματος. Κατεύθυνση στην οποία δεσμεύτηκε να εργαστεί και ο Ειδικός Γραμματέας.
Όπως ενημέρωσε τον Αναπληρωτή Υπουργό, ο κ. Ιατρίδης, η προκήρυξη του καινούριου προγράμματος νέων αγροτών, μετά και την αναθεώρηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, θα γίνει το αργότερο εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Δεκεμβρίου και θα ωφεληθούν τουλάχιστον 6.000 αγρότες. Το πριμ πρώτης εγκατάστασης διαφοροποιείται αναλόγως της περιοχής (ορεινή, μειονεκτική, πεδινή) και του είδους της εκμετάλλευσης (ζωική, φυτική, μικτή παραγωγή). Με βάση αυτά τα κριτήρια το πριμ μπορεί να ανέρχεται έως και 20.000 ευρώ.
Μετά τη συνάντηση ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε τα εξής:
«Το πρόγραμμα για την χρηματοδότηση νέων αγροτών συνιστά το ορόσημο μιας εξαιρετικά ελπιδοφόρας αφετηρίας για την ελληνική πρωτογενή παραγωγή.
Μέσω αυτού του προγράμματος δίνεται σημαντική ώθηση σε δύο καίριες συνισταμένες του νέου παραγωγικού μοντέλου που οραματιζόμαστε:
Η πρώτη είναι η ευκαιρία για παραγωγική εργασία σε νέους ανθρώπους, όπου η ανεργία δυστυχώς καλπάζει,  και η δεύτερη η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής αλλά και της περιφέρειας με νέο αίμα.
Για το σκοπό αυτό ζήτησα διαδικασίες fast track, την άρση δηλαδή γραφειοκρατικών εμποδίων για την ένταξη στο πρόγραμμα νέων αγροτών με βάση την εμπειρία της προηγούμενης προκήρυξης.
Με την ευκαιρία αυτή, κι επειδή πρέπει πάντοτε να αποδίδουμε τα εύσημα σε όσους συμβάλλουν στην επιτυχή έκβαση μιας συλλογικής προσπάθειας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ειδικό Γραμματέα κ. Δημήτρη Ιατρίδη, ο οποίος με επιμονή και προσήλωση ολοκλήρωσε τις διαδικασίες για την έγκριση του προγράμματος. Αλλά και τον προκάτοχό του, κ. Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος άμεσα είχε ανταποκριθεί στην πρότασή μου, από τον Ιούνιο του 2013, να διεκδικήσουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη μεταφορά αδιάθετων πόρων του ΠΑΑ 2007-13 για τη χρηματοδότηση καινούριου προγράμματος, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, για την πρώτη εγκατάσταση νέων αγροτών.
Τέλος, όπως έχουμε δεσμευθεί, θα συνεχίσουμε αταλάντευτα, στην ίδια κατεύθυνση, η οποία αποτελεί και τη μόνη ασφαλή διέξοδο από την κρίση, αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα που μας δίδει η συμμετοχή μας στην ΕΕ»

Πηγή:agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων είναι οι εξής:
- Υβριστικά σχόλια αφαιρούνται από το PASPARTOU NEWS
- Ανώνυμες καταγγελίες που δε συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το PASPARTOU NEWS.
- Το PASPARTOU NEWS δεν αλλοιώνει το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν το PASPARTOU NEWS.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
Η συντακτική ομάδα του PASPARTOU NEWS