Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

NΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΡ ΖΗΤΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ

Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, για τη διαχείριση της υπόθεσης του αγωγού ΤΑΡ διατυπώνει σε εκτενή ανάλυσή του το Τμήμα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο σημειώνει ότι «οι σημερινοί πανηγυρισμοί του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται, για την επιλογή του αγωγού ΤΑΡ, κινούνται στο πλαίσιο της επικοινωνιακής πολιτικής και το μόνο στο οποίο στοχεύουν είναι να εξαπατήσουν τον λαό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η Συμφωνία Κράτους Υποδοχής (Host government agreement) που υπογράφηκε πρόσφατα, κρατήθηκε μακριά από τη δημοσιότητα. Η συμφωνία περιλαμβάνει το ύψος των τελών διέλευσης, θέματα απαλλοτριώσεων, την πιθανή συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου και διαδικαστικές λεπτομέρειες καθοριστικές για τη λειτουργία του αγωγού. Κατά συνέπεια, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «η μη δημοσιοποίηση των όρων της συμφωνίας και η αόριστη επίκληση γενικών και αόριστων ωφελειών, συνηγορεί για λεόντεια σύμβαση υπέρ των ξένων συμφερόντων».
Σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, κανένας δεν ξέρει αν η τελευταία έγκριση του TAP θα είναι η οριστική και προσθέτει ότι «η αξιοπιστία της χώρας έχει καταρρακωθεί, ενώ η κυβέρνηση, τηρώντας στάση παρατηρητή, προσανατολίζεται κάθε φορά προς τα κατά καιρούς επικρατούντα συμφέροντα». Αναφέρει, ωστόσο, ότι «η επιλογή του TAP από τις εταιρείες του Shah Deniz II δίνει ένα προβάδισμα στον συγκεκριμένο αγωγό».
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η διαμόρφωση δημοκρατικού ενεργειακού σχεδιασμού αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την προώθηση μεγάλων ενεργειακών σχεδίων, όπως οι αγωγοί. Υπό το πρίσμα αυτό, η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι οι αγωγοί θα έπρεπε να εξυπηρετούν και υλοποιούν τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μας, που δυστυχώς δεν υπάρχει. Η συγκεκριμένη επιλογή, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν αποτέλεσμα ενεργούς πολιτικής της χώρας μας, «αλλά καθαρά εσωτερική στάθμιση συμφερόντων από μέρους του κονσόρτσιουμ των εταιρειών του Shah Deniz ΙΙ και TAP και δεν προσφέρει στη χώρα μας τα οφέλη που προπαγανδίζουν τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης, ενώ περιλαμβάνει σκοτεινά σημεία, που η κυβέρνηση οφείλει να αποσαφηνίσει».

Η επιλογή του TAP, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει σχέση με την ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεση της χώρας μας στα αμερικανικά συμφέροντα, τα οποία επιδιώκουν τη μείωση της επιρροής της Ρωσίας στους ενεργειακούς διαδρόμους.
πηγή:  nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων είναι οι εξής:
- Υβριστικά σχόλια αφαιρούνται από το PASPARTOU NEWS
- Ανώνυμες καταγγελίες που δε συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το PASPARTOU NEWS.
- Το PASPARTOU NEWS δεν αλλοιώνει το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν το PASPARTOU NEWS.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
Η συντακτική ομάδα του PASPARTOU NEWS