Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου 2014

ΓΙΟΡΤΗ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΚΑΡΠΗ

Η ροδακινιά θεωρείται ως «το δέντρο της ζωής του Επίγειου Παραδείσου». Ο ανθός της συμβολίζει την άνοιξη, την αναγέννηση και ως συνέπεια τη γονιμότητα. Είναι πυρηνόκαρπο,
φυλλοβόλο οπωροφόρο δέντρο που ανήκει στο γένος Προύμνη και στην οικογένεια των Ροδοειδών.

Είναι ένα φυτό που καλλιεργείται σε μεγάλη κλίμακα στις Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα, ενώ στην Αμερική αποτελεί καλλιέργεια της τελευταίας 20ετίας. Στην Ελλάδα συναντώνται συστηματικοί οπωρώνες στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία (με κύριους εκπροσώπους τους Νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Κοζάνης), απ’ όπου γίνονται και εξαγωγές πολλών χιλιάδων τόνων νωπού καρπού. Τα ελληνικά ροδάκινα εξάγονται στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η μεγαλύτερη εξαγωγή γίνεται προς τη Ρωσία που απορροφά σχεδόν το 90% των εξαγωγών, τα μεταποιημένα ροδάκινα (κομπόστες, μαρμελάδες, χυμός) εξάγονται με επιτυχία μέχρι και τις Η.Π.Α.
Η καλλιέργεια της ροδακινιάς στην Ελλάδα έως το 1940, γινόταν κυρίως για αυτοκατανάλωση. Η σημαντικότερη, όμως, επέκταση της καλλιέργειας και της παραγωγή ροδάκινων εμφανίζεται στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του 1960, οπότε αρχίζουν επίσης, οι συστηματικές εξαγωγές των ελληνικών ροδάκινων 50.000 τόνοι κατά το έτος 1964- κυρίως προς τις χώρες της Ευρώπης. Κατά την περίοδο 1960-1990, η καλλιέργεια ροδάκινου παρουσιάζει θεαματική αύξηση του όγκου και της έκτασης παραγωγής της καλλιέργειας της ροδακινιάς Στην Ελλάδα και κυρίως στο νομό μας η ροδακινιά ήταν η δυναμική καλλιέργεια που έδωσε την δυνατότητα σε πολλούς τομείς της τοπικής οικονομίας να αναπτυχτούν, έτσι δραστηριοποιούνται εκατοντάδες επιχειρήσεις εμπορίας, μεταποίησης και συντήρησης (ψυγεία) καθώς και πάμπολλες μεταφορικές εταιρείες ικανές να μεταφέρουν τα ροδάκινα σε όλη την Ευρώπη.
Η εργασία στους οπωρώνες ροδάκινων είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία απασχόλησης ιδιαίτερα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα μας. Επίσης, τα φυτώρια ροδακίνων, τα εργοστάσια παρασκευής κομπόστας ,χυμών και τα διαλογητήρια των νωπών φρούτων προσφέρουν αρκετές θέσεις εργασίας και ορισμένες φορές και καλύτερο ημερομίσθιο σε πολλούς συντοπίτες μας. Πρόχειρα, θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε ότι η ροδακινο-παραγωγή απασχολεί και συντηρεί περίπου 400.000 Έλληνες και αλλοδαπούς εργάτες (100.000 οικογένειες).Η βιομηχανική ανάπτυξη έδωσε δουλεία και σε άλλους κλάδους που δουλεύουν για το ροδάκινο , μεταφορείς , γεωπόνοι , φυτωριούχοι, βιοτέχνες και άλλοι .
Η φετινή χρονιά είναι ίσως η πιο δύσκολη για τους ροδακινοπαραγωγούς , αλλά χρονιά είναι και θα περάσει , το ροδάκινο σίγουρα θα συνεχίσει να είναι μια απο τις βασικές καλλιέργειες της περιοχής .
Ο σύλλογος μας αποφάσισε να τιμήσει αυτό το φρούτο με την γιορτή που σχεδιάζει και ευελπιστούμε να καθιερωθεί σαν μια από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές εκδηλώσεις της περιοχής . Η εκδήλωση με τις παράλληλες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν θα βοηθήσουν τους παραγωγούς αλλά και θα είναι μια άλλη πρόταση για τον επισκέπτη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου Ώρα έναρξης 7:00 μ.μ.
1) Ομιλία στην αίθουσα του συλλόγου
-Θέμα: «νέες ποικιλίες ροδακινιάς» ομιλήτρια η κ Παυλίνα Δρογούδη από το ινστιτούτο φυλλοβόλων δέντρων Νάουσας
-Θέμα: «η φαιά σήψη -μονύλια» ομιλητής ο κ Θωμίδης Θωμάς καθηγητή του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης .
2) Ταυτόχρονα στην αυλή του σχολείου θα υπάρχει έκθεση αγροτικών μηχανημάτων και περίπτερα από βιοτέχνες της περιοχής που θα πουλούν παραδοσιακά προιόντα .
-Οι γυναίκες του χωριού θα προσφέρουν νωπά ροδάκινα , φυσικούς χυμούς και κομπόστες στους επισκέπτες.
3 )Στις 8:30 μμ χορευτικα συγκροτήματα
-Σύλλογος Μικρασιατών Περαίας ,
-Μ.Σ. Γαρεφίου ¨Κώστας Γαρέφης¨
-Μ.Π.Σ Βλάχων Αρχαγγέλου
Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με την ορχήστρα του Παύλου Ματρακούλια .

Σαββάτο 6 Σεπτεμβρίου Ώρα έναρξης 7 μμ

1)Παρασκευή γλυκών
-ζαχαροπλάστες εθελοντές , θα παρασκευάσουν γλυκά από ροδάκινο και θα κεραστούν στον κόσμο,
-από προτζέκτορα θα προβληθεί η παρασκευή γλυκού από ροδάκινο το οποίο θα έχουν ετοιμάσει οι φίλοι μας ζαχαροπλάστες τις προήγούμενες ημέρες.

2)Ταυτόχρονα στην αυλή του σχολείου
-θα υπάρχει έκθεση αγροτικών μηχανημάτων και περίπτερα από βιοτέχνες της περιοχής που θα πουλούν παραδοσιακά προιόντα.
-Οι γυναίκες του χωριού θα προσφέρουν νωπά ροδάκινα , φυσικούς χυμούς και κομπόστες στους επισκέπτες.

3) Στις 8:30 μμ χορευτικά συγκροτήματα
-Μ.Σ. Ίδας ¨Ίων Δραγούμης¨
-Μ.Π.Σ. Μηλιάς
-Μ.Σ.Νεοχωρίου ¨Νέα Γεννιά,
-Φ.Σ. ¨Αριστοτέλης ¨ Πολυκάρπης παιδικό τμήμα.
Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με την ορχήστρα Ακριτικό Μεράκι ..

Φιλικά
Δ.Σ

Φ.Σ. ¨Αριστοτέλης¨Πολυκάρπης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων είναι οι εξής:
- Υβριστικά σχόλια αφαιρούνται από το PASPARTOU NEWS
- Ανώνυμες καταγγελίες που δε συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το PASPARTOU NEWS.
- Το PASPARTOU NEWS δεν αλλοιώνει το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν το PASPARTOU NEWS.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
Η συντακτική ομάδα του PASPARTOU NEWS